onsdag 11 december 2013

Pepparkaksfobi och skäggskräck

Förra året var det en skola i Laxå som förbjöd barnen att klä ut sig till pepparkakor i Luciatåget, för rektorn var orolig att någon skulle ta illa upp. H*n menade med andra ord; "Jag tror att personer med brun eller svart hy kommer ta oss för rasister". Jag tror dock att den här rektorn måste läsa på i ordboken om vad det innebär att vara rasist. Är det för att pepparkaksgubbarna i sången går hand i hand? Det är en kaka. Som råkar vara brun på grund av ingredienserna man har i degen. Den blir brun liksom. Inget rasistiskt med det. Bara gott. Det blir väl snarare rasistiskt om man tar bort de med brun hy ur Luciatåget. "Pepparkakorna får inte vara med för de har fel hudfärg"...

Nu har Alvikenskolan i Bromölla tagit det hela ett steg längre. I artikeln jag läste i realisten finns det så många läskiga uttalanden att jag ville plocka upp en kudde att hålla för ögonen med. Det vred sig i hela själen. Där har man i år inte bara valt att utesluta pepparkaksgubbarna/gummorna utan även tomtarna. Ingen nämner dock varför. Men plötsligt så ska ännu en tradition bes om ursäkt för och uteslutas. Inga sånger om pepparkakor eller tomtar får vara med heller. Vad är man rädd för nu? Vitt skägg och pösmage?

Det är dessutom obligatorisk närvaro på det här Luciatåget, för det ingår i deras musikutbildning och är en del av den svenska traditionen. Vad händer om de inte närvarar? Ska vi nu också straffa barnen som inte vill lussa?? När jag var liten så lussade vi för att vi ville. Alla dessa måsten förstör glädjen. På Alvikenskolan kommer det i år finnas möjlighet att vara Lucia, tärna eller stjärngosse. Fast stjärngossarna får inte ha stjärnor därför att stjärngossarna ska vara "livvakter åt Lucia"... och låt mig gissa, det är bara pojkarna som får vara stjärngossar?

Vad är grejen med att förbjuda en massa saker hela tiden? Vi har redan dragit gränser mellan länderna så att alla ska veta var de hör hemma och gud bevare mig väl om någon från Irak vill förflytta sig till Sverige. För att citera en klok man; "You know that an immigrant is just someone who used to be somwehere else". "Vi och dem"-tänket förstärks bara när vi håller på såhär. Tomten är knappast en viktig karaktär i mitt liv, men det är ju det som är grejen... han bara finns... han sitter och skrockar i ett hörn och delar ut julklappar, tvingar ner sig i ett gäng storstenar en gång om året och slappar säkert på Barbados resten av tiden. När man förbjuder tomtar och annat obetydligt så förminskar man barnens värld. Vad spelar det för roll om en pojke vill vara tärna? Om en flicka vill vara lucia? Om en pojke vill vara pepparkaksgubbe? Om en flicka vill vara tomtenisse? Om flera barn vill vara Lucia samtidigt? Det är bara en kul grej. Vi i Norden har redan lyckats inbilla oss själva att Lucia var blondin trots att hon var italiensk.

Vi får för oss så mycket tok

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar